• Aydın’da jeotermal isyanı…

    ÇERÇİOĞLU KATILMADI… Aydın Tabip Odası öncülüğünde Atatürk Kent Meydanı'nda toplanan sivil toplum örgütü temsilcilileri, Aydın'da 64 yeni jeotermal tesisin ihalesini protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Eyleme CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ve Süleyman Bülbül Ankara’dan gelip destek verirken Aydın BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu katılmadı.

    11:06:51 | 2019-08-03

    Sivil Toplum Kuruluşları adına ortak basın açıklamasını okuyan Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, Aydın'da bir çevre katliamı yapılmak istendiğini iddia ederken “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın'ın çoraklaşmasına be bu bereketli toprakların yok olmasına asla izin vermeyeceğiz. Jeotermal enerji kaynaklarının çevreye ve doğaya olan etkilerinin yanı sıra insan sağlığına zararları var. Son dönemde yapılan araştırmalar, çeşitli sağlık sorunlarına bağlı vakalarda artış olduğunu gösteriyor. Jeotermal düşük maliyetli ve temiz bir enerji kaynağı olarak gösterilse de, Jeotermal Enerji Santralleri (JES) o kadar da masum değil. Bu yatırımların gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kapalı sistem ve tüm akışkanların tamamının re enjekte edilmesi gerekiyor. Aydın'da ise tam aksine, akışkanların bir bölümünün Büyük Menderes Nehri'ne verilmesi nedeniyle olumsuz parametreler artış göstermektedir” dedi.

    “KARŞISINDAYIZ, MÜSAADE ETMEYECEĞİZ..”

    “Bizler çevre ve insan sağlığını tehlikeye atacak her türlü oluşumun karşısındayız” diyen Karagözlü, açıklamasında şunları kaydetti:

    “Topraklarımıza ve sularımıza karışan ağır metaller sağlığımız açısından çok ciddi bir sorundur. Tarım ve hayvancılık üzerine etkileri de her geçen gün artan şekilde ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalar eksik, veri paylaşımı sınırlı ve sorunludur. Oysa, dünya literatürüne baktığımızda; bu bölgelerde kalp hastalıkları ile acil hastane başvuruların özellikle yaşlı nüfusta arttığı; maruziyet dozu artıkça başvurunun da arttığı saptanmıştır. Yine bir izleme çalışmasında; tüm kanserlerde 1,21, pankreas kanserinde 1,93 meme kanserinde 1.48, prostatta 1.5 karaciğer 1,48 lenf ve kan kanserlerinde 1,54 non-hodgkinde 2,08 ve deri kanserlerinde 1,62 kat artış saptanmıştır. Kişilerin o bölgelerde yaşama süreleri ile jeotermal aktivitenin derecesi ile bu kanserlerin sıklığı ilişkili bulunmuştur. Bu bölgelerde kalp hastalıkları ile acil hastane başvuruların özellikle yaşlı nüfusta arttığı, maruziyet dozu artıkça başvurunun da arttığı saptanmıştır. Sayıları gittikçe artan jeotermal santrallerinin havamızı, toprağımızı ve suyumuzu kirletmesine, inciri ve zeytinimizi yok etmesine ve bütün bunların beklenen sonucu olarak da Aydın halkının sağlığını bozmasına müsaade etmeyeceğiz. İnsan sağlığını tehdit eden her konu da olduğu gibi JES'ler konusunda da halkı bilgilendirmek, bilinçlendirmek görevimizdir. Görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Hekimler olarak, Hipokrat'tan bu yana görevimizi bu anlayışla yerine getiriyoruz. Bu nedenle de, halkımızın sağlığını korumaya 6023 sayılı TTB yasamızda da yer aldığı üzere bugün de yarın da devam edeceğiz.”

    FİRMALARI UYARDI…

    Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay da, enerjiye değil, insanı, inciri, zeytini ve kestaneyi yok eden vahşi elektrik üretimine karşı olduklarını söyledi. Aydın’da üretimde 35 jeotermal enerji santralinin olduğuna işaret eden Atay, jeotermal firmalarına uyarıda bulunarak, “Biraz daha santral kurarsanız, biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Biz, sağlıklı yaşamak istiyoruz” dedi.

    Basın açıklamasına CHP Aydın Milletvekilleri Bülent TezcanSüleyman Bülbül, Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, CHP İl Başkanı Ali Çankır, İYİ Parti İl Başkanı Cemal Sarı, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile Efeler ve çevre ilçelerden gelen üreticiler ellerindeki zeytin dalları ve pankartlarla katıldı.

    Olaysız tamamlanan basın açıklamasında, polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

    HABERİN YORUMU...

    USTA GAZETECİ ATİLLA DAĞISTANLI YAZDI..

    JETORMALE HAYIR KARNAVALI..

    Yazıyı okumak için lingi tıklayınız... 

    http://www.aydinsafak.com/jeotermale-hayir-karnavali-h3605.htm