• CHP’li Çankır, MHP’li Akın’ı eleştirdi..

    CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, Büyükşehir Belediye başkanlığı’na aday adaylığını açıklayan Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın'ın “bedava su” vaadini Çiftlikbank projesine benzetti!

    12:49:45 | 2018-03-30

    CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adaylığını açıklayan MHP’li Ümmet Akın’ın seçim vaatleri arasında bulunan Aydın’da suyu bedava yapacağı yönündeki projesini, Çiftlikbank’ın Ceosu Mehmet Aydın’ın projesine benzetti. Akın’ın vaatlerini ciddi bulmadığını belirten Çankır, MHP’li Germencik Belediye Başkanına “sen önce seçmeninden tahsil ettiğin fahiş değerdeki katı atık bedellerini alma da görelim” diye seslendi.

    MURAT GÜRKAN

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Başkanı Ali Çankır, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olarak ilçelerde çalışma yapan MHP’li Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’ı esprili bir dille eleştirdi.

    Akın’ın dolaştığı ilçelerde seçim vaadi olarak vatandaştan su parası almayacağı yönündeki açıklamasını çiftlik bankın Coe’su Mehmet Aydın’ın projesine benzeten Çankır, MHP’li başkanı ciddi bulmadığını belirterek projesini hayal ürünü olarak değerlendirdi.

    2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca katı atık toplama yetkisinin ilçe belediyelere verildiğini hatırlatan Çankır, bu yasa gereği de ilçe belediyelerinin yönetmelik uyarınca Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ’nin vatandaşlara gönderdiği su faturalarına yansıdığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ’nin yasa gereği tahsilat yaptığına değinen il başkanı Çankır, Büyükşehir Belediyesinin, faturaların ödenmesinden sonra tahsil edilen katı atık bedellerini ilçe belediyelerine ödediğine dikkat çekti.

    “BÜYÜKŞEHİR’E TAHSİLDARLIK YAPTIRIYORLAR”

    İlçe belediyelerinin kendi meclislerinde alacakları bir kararla bölgenin yapısına ve sosyal durumuna uygun olarak katı atık bedellerini almayabildiklerini ifade eden Çankır, Ümmet Akın’ın katı atık bedellerini almak için Germencik halkına sormadan meclisten apar topar karar alıp tahsilatçılığını da büyükşehir belediyesine yaptırdığını söyledi.

    “ÇİFTLİKBANK TARZINDA VAATLERDE BULUNUYOR”

    İlçe belediyelerinin istedikten sonra alacakları meclis kararıyla katı atık bedellerini düşürebileceklerini hatta almayabileceklerini açıklayan Çankır bununla ilgili olarak 31 Ocak 2018 tarihinde bir yasa çıktığına dikkat çekerek, “Bu yasa 31 Aralık 2018 tarihine kadar yürürlükte olacak. İlçe belediyeleri bu tarihler arasında katı atık bedellerini almamakta özgürler. Bu vaadinin gerçekçi olması için madem öyle buyursun Germencik halkından katı atık bedellerini almasın da görelim. Yasa da buna müsaade ediyor zaten” dedi.

    Ümmet Akın’ın su ücretlerini bedava yapmak istemesiyle birlikte bunun finansmanını karşılayacak bir alt projesini de  hazırlamış olması gerektiğini açıklayan Çankır, “Madem bu kadar hararetli bir projesi varsa buyursun Germencik Belediyesi’nde bu projesini uygulasın, Germencik halkı da biraz rahatlasın da görelim” diye konuştu.

    “ÇİFTLİKBANK TARZI SİYASET YAPMAKTAN VAZGEÇSİN”

    ‘Su kullanımı bedava’ olacak şeklinde seçim propagandası yapan Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’ın halen ilçede yerel bazda iktidar olduğuna değinen Ali Çankır, Germencikte ikamet eden bir vatandaşa gelen bin iki yüz otuz beş lira 90 kuruşluk su faturasını örnek gösterdi.

    Fatura üzerinden MHP’li Belediye başkanına yüklenen CHP’li Ali Çankır, vatandaşın bir ayda 17 lira 20 kuruşluk su tüketmesine rağmen Ümmet Akın’ın meclisinde aldığı kararla bunun üzerine bin yüz beş lira 47 kuruş katı atık bedeli olarak vatandaştan tahsil ettiğini açıklayarak; “Bu para Germencik Belediyesi’ne gidiyor. Yani vatandaşın eline geçen bin 235 lira, 90 kuruşluk su faturasının bin 105 lira 47 kuruşluk miktarı Germencik Belediyesi’ne gidiyor. Sayın Ümmet Akın hazır mevcut iktidardayken bu katı atık ücretlerini tahsil etmesin ki buna yasal hakkı da var” diye konuştu.