• Didim’de imar rantı…

    Didim Akbük’te yaşanan imar rantının CHP Didim İlçe Başkanı Gökmen Karataş’ın Kayınpederi Mustafa Demirbaş ile Namık Kemal Gözüm’ü zengin ettiği iddia edildi.

    19:19:13 | 2016-11-07

     

    Didim’de zenginliğine zenginlik katanların mal varlıklarının araştırılması istendi. Didimli İşadamı Naci Şenses Aydın’ın Büyükşehir olmasının ardından Akbük’teki imar kargaşasının unutturulmaya ve gözlerden kaçırılmaya çalışıldığını önü sürdü.

     

    Aydın’ın Büyükşehir olmasının ardından tüm imar uygulamaları Didim Belediyesi’ne devredilen Akbük Belediyesi’nin kapatıldıktan sonra da tartışma konusu olan arsalarının imara açılıp satılmasıyla bazı kişilerin zenginliklerine zenginlik kattığını iddia eden Naci Şenses, ortaya şok edici bir iddia daha arttı.

     

    Büyükşehir Yasası yürürlüğe girmeden önce CHP Didim İlçe Başkanı Gökmen Karataş’ın Kayınpederi Mustafa Demirbaş’ın Akbük Belediyesi’nde İmar Komisyonu Başkanlığı yaptığını ve Fen İşleri Amiri Namık Kemal Gözüm ile birlikte usulsüz imar uygulamalarına imza atarak yüzlerce vatandaşı mağdur ettiğini yeniden gündeme taşıyan Naci Şenses, yapılan imar düzenlemeleri ile dönemin Akbük Belediye Meclisi İmar Komisyon Başkanı olan Mustafa Demirbaş ve Fen İşleri Amiri Namık Kemal Gözüm’ün zenginliklerinin kaynağının bu usulsüz imar uygulamaları olduğunu kaydetti.

     

    Büyükşehir Yasası ile Didim Belediyesi’ne devredilen Akbük’teki yanlış imar düzenlemelerinin çözülemeyişinin altındaki nedenin de Mustafa Demirbaş’ın CHP Didim İlçe Başkanı Gökmen Karataş’ın kayınpederi olması ve Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ile yakın ilişki içinde bulunması olduğunu iddia eden Naci Şenses, Akbükte’ki usulsüz imar düzenlemelerine yetkililerin el atması gerektiğini ve Didim Belediyesi’nin de usulsüzlükleri düzeltmekle görevli olduğunu hatırlattı. Naci Şenses, konunun 21.11.2008 tarihli Milliyet Gazetesi’nde detaylı olarak yayınlandığını belirtti.

     

    İşte Naci Şenses’in iddiasına dayanak gösterdiği o haber:

     

    Akbük’te imar karmaşası…

     

    AYDIN’ın Didim İlçesi’ne bağlı Akbük Beldesi’nde, 1995 yılında başlayıp 7 yıl sonra mahkemece iptal edilen, 12 yıl sonra da eskiye dönüş kararı alınan imar düzenlemeleri, 125’i aşkın hak sahibini mağdur etti.

     

    Arsaları kamulaştırılıp ellerinden alınan, müşterek tapu verilen, sonrasında ise mahkeme kararıyla arazilere çivi dahi çakması yasaklanan vatandaşlar, Akbük Belediyesi Fen İşleri Eski Amiri Namık Kemal Gözüm’ün belediye binasının karşısına yaptığı binayla kızgınlıkları arttı. Şikâyetler üzerine hakkında soruşturma başlatılan ve görevden alınan Gözüm hakkında 8 ayrı dava açıldı. AKP’li Belediye Başkanı İbrahim Şam ise “Uygulamayı önümüze koyup onaylamamızı isteyen fen işleriydi. Biz de onayladık” dedi. 

    Akbük Belediyesi, 1995 yılında 3194 Sayılı İmar Yasası’nın 18'inci Maddesi’ne dayanarak imar düzenlemesi yaptı. Düzenleme çerçevesinde, büyük bölümü rant getiren sahile yakın arsalar yeniden ele alındı. Kimi vatandaşların parselleri birleştirilirken, kimilerinin bir bölümü park, yeşil alan ve yol olarak belediyeye kaydedildi. Bazı arsa sahiplerinin arsaları kamulaştırılırken, karşılığında şehir merkezine uzak bölgelerde arsa verildi. Arsaları ellerinden alınan, mağdur edilen vatandaşların sayısı 125’e ulaştı. Mağdurların büyük bölümünün başvurduğu mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2002 yılında Danıştay 6. Dairesi de yürütmeyi durdurma kararını onadı, böylece mahkeme süreci tamamen içinden çıkılmaz bir hal aldı. 

     

    İmar planının geçerli olduğu alanlarda, inşaat yapılması yasaklandı. Vatandaşların parselleri birleştirildiği için hisselerinin tapusunu birbirlerine satmak zorunda kalması, kamulaştırılan alanların belediyece arsa haline getirilip satılması, sonrasında bu arsaların üzerine yasak olduğu halde ev ve işyeri yapılması bölgedeki imar durumunu arap saçına döndürdü. Ardından, Akbük Belediye Encümeni 2007 yılının Mart ayında dönüşüm uygulaması (1995’ten önceki duruma dönüş) ve yeniden parselasyon işlemi yapma kararı aldı. Ancak, bazı arsalar el değiştirdiği, bazıları belediyece satıldığı, bazıları da yol ve parklara kurban gittiği için kriz aşılamadı.

     

    AMİRİN YAPTIĞI

     

    Akbük Belediyesi Fen İşleri eski Amiri Namık Kemal Gözüm’ün imar uygulaması ile belediyeye terk edilen parseli satın alıp, uygulama bölgesinde tek bir çivi dahi çakmak yasakken iki katlı bina yapması ise mağdur vatandaşları isyan ettirdi.

     

    İmar mağduru vatandaşların şikayetleri üzerine, fen işlerindeki görevinden alınıp düz memur olarak işe devam eden Gözüm hakkında, Belediye Başkanı AKP’li İbrahim Şam’ın onayıyla soruşturma açıldı.

     

    Soruşturma sonucu, Gözüm hakkında mahkemelerde 8 ayrı dava açıldı. Davaların halen sürdüğü öğrenildi. Ancak, Şam’a yakın bazı kişilerin de aynı şekilde belediyeye devredilen arsaları satın aldığı, üzerine ev ve işyeri yaptığı öne sürüldü. 

     

    Arsasının bir bölümü kamulaştırılıp, kalanı komşusu Sabiha Akgündüz ile birleştirilen Gülbin Elibol, ev yapma hayalinin suya düştüğünü anlatıp yaşananlara isyan etti, “1996 yılında 18 imar uygulaması sonrası, müşterek tapumuz olan komşumun arazisini aldım. Tapuda üzerime geçirttim. İnşaat için gittiğimde ise arazinin eski konumuna döndüğünü öğrendim. Daha da ilginci belediyenin imarlı arsa diye arsamla birleştirdiği, satın aldığım bölüm 50 metrelik kıyı kenar çizgisinin içinde ve imara kapalı çıktı. Belediye eski imara döndüğünü tapuya bildirmediği için hatalı. Satın aldığım alanın kenar çizgisi içinde olduğunu bildirmeyerek beni mağdur ettiler. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize yıllardır inşaat izni verilmezken fen işleri amirinin belediye binasının tam karşısında iki katlı bina dikmesi ise hepimizi çıldırttı. Bunu hiçbir belediyeci görmedi mi” dedi.

     

    BAŞKAN, TOPU AMİRE ATTI

     

    Akbük Belediye Başkanı AKP’li İbrahim Şam ise vatandaşları mağdur eden ve tepkilere neden olan imar düzenlemesini Namık Kemal Gözüm'ün amirliğindeki fen işlerinin önerdiğini belirterek, “18. madde uygulamasını önümüze koyup onaylamamızı isteyen fen işleriydi. Biz de onayladık” dedi. Gözüm’ün belediyeye terk edilen alanlardan oluşan parselleri alıp yasaya aykırı olduğu halde bina yapması konusunda da Şam, “Uygulama sonrası ortaya çıkan parsellerden benim almamı da önerdiler ama almadım. Kim yanlış yaptıysa cezasını çeker. Eski fen işleri amiri Namık Kemal Gözüm yargılanıyor. Yanlış yaptıysa cezasını çekecek” diye konuştu.

     

    KONUŞMADI

     

    Akbük Belediyesi Fen İşleri eski Amiri Namık Kemal Gözüm, hakkındaki iddialarla ilgili, “Konu mahkemeye yansımıştır. Böyle bir durumda yorum yapmaya gerek yoktur. Türk adaleti gerekli kararı verecektir” demekle yetindi. 

     

    http://www.milliyet.com.tr/akbuk-te-imar-karmasasi-gundem-1019060/