• NAZİLLİ TÜRK OCAĞI’NDAN ÖDÜL

    “Hacı Süleyman Efendi Ödülü” Prof. Dr. Turan Yazgan’a verildi..

    15:18:12 | 2012-01-24

    Türk Ocakları Derneği Nazilli Şubesinin 3’üncüsü düzenlenen ödül töreni Lara restoran’ ta gerçekleşti. “2011 yılı Hacı Süleyman Efendi Türk Kültürüne Hizmet Ödülü” Prof. Dr. Turan Yazgan’a Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık tarafından verildi.

    Ödül Töreninde Konuşan Türk Ocakları Nazilli Şube Başkanı Ahmet Çekim “Türk Dünya Araştırmaları Vakfı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi emekli öğretim üyesi, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın yaptığı çok değerli çalışmalarla Türk tarihine büyük ışık tutmuştur” dedi.

    Bu nedenle “2011 Yılı Hacı Süleyman Efendi Türk Kültürüne Hizmet Ödülü”nü yaşayan bil bilge olan prof. Dr. Turan Yazgan’a vermeyi uygun bulduklarını kaydeden Ahmet Çekim, Yazgan’ın, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Tataristan, Çuvaşistan ve Makedonya gibi ülkelerde Türk kültürünü araştırma, geliştirme ve yayma amaçlı çalışan araştırma ve kültür merkezleri kurduğunu sözlerine ekledi.

    “GECMİŞİ ANLAMAK İÇİN TARİHİ BİLMEK GEREK”

    Konuşmasını geçtiğimiz hafta vefat eden K.K.T.C.’nin Kurucu Cumhurbaşkanı  Rauf Dentaş’ı rahmetle anarak sürdüren Türk Ocakları Nazilli Şubesi Başkanı Ahmet Çekim geçmişi doğru anlamak için tarihin iyi bilinmesi gerektiğine vurgu yaparak şöyle dedi:

    “Tarih; milletlerin boy aynasıdır. Kendimizi bu aynada nasıl görmek istiyorsak, fert ve birbirlerine sadık olması, uyum içinde olması gerekir. Yazılanla yaşananın aynı temelde hareket etmesi gerekir.

    Maziyi bilmek, ileri adım atmak için şarttır. Geleceğe endişe etmeden bakabilmek için, maziden beslenmek gerekir. Örnek hadiseler ve buna bağlı şahsiyetler aramak için yurt dışına gitmeye gerek yoktur. Dışarıda aranan cevherler içeridedir.

    Köklü bir geçmişe sahip olan Türkleri köksüzlüğün, yok oluşun, mandacılığın uçurumuna yönlendirmek tehlikeli bir yola sokmak isteyenler dün vardı, bunu bize Türk tarihi söylüyor. Bugün bizler bunları fazlasıyla görüyor, şahit oluyoruz.

    Tarihin kaydettiği en önemli gerçeklerden biri şudur. Milletler yaşadıkları zor dönemleri birlik ve beraberlik ruhuyla aşmışlardır. Ortak değerlerimiz birliğimizin en kuvvetli bağları olmuştur. Çünkü inanç, din, kültür, örf ve ahlak gibi en kuvvetli büyük değerler çelik örgü etkisinde toplumu birbirine bağlar.

    Gençlerimize okullarda Türk Tarihi ve Tarih şuuru verilmelidir. Tarih, milletimizde kök duygusu uyandırır. Çünkü tarihini bilmeyenlerin tarih şuuru olmayanların, coğrafyaları, vatanları yoktur. Gençlerimizdeki şuur ve bilim kaybı, tarih sahnesinden yok olması, vatansızlaşması demektir.

    Bilim adamlarına göre; ‘Geleceğe dair proje geliştirecekseniz, gelecek hakkında geçmiş, iki yönden önemlidir.’Birincisi; doğru anlaşılmayan geçmiş, kişiyi maziye bağlar. İkincisi ise; geçmişi doğru anlamaktır ki, bu insanı sağlıklı tarih şuuru ve bilimin oluşmasını sağlar.”

    Çekim, konuşmasının sonunda 2012 yılının Türk Ocakları’nın 100. Kuruluş Yılı olduğunu belirterek, “Türk Ocakları 25 Mart 1912’de kuruldu. 2012 yılı Türk Ocakları’nın 100. Yıldönümüdür. Bu nedenle Nazilli Türk Ocağı olarak 2012 yılında bugün düzenlediğimiz ödül töreninden sonra 7 konferans, 14 Cuma sohbeti ve 29 anma ve basın bildirisi yapmayı plânlıyoruz” dedi.