• TÜRK BALIĞINI TANITTILAR

    Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Kazakistan’da Türk Su Ürünlerini Tanıttı. Hedef: Kazakistan’a Su Ürünleri İhracatını Artırmak...

    12:14:19 | 2014-11-08

     

    Türkiye’nin su ürünleri ihracatını arttırmak için dünya genelindeki gıda fuarlarına katılarak Türk su ürünlerinin tanıtımını yapan Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun (STG) son durağı Kazakistan’ın Almatı kentinde 5-7 Kasım 2014 tarihlerinde bu yıl 17. kez düzenlenen World Food Kazakhstan Gıda Fuarı oldu.

     

    Yaklaşık 240 firmanın katıldığı fuarda 7 Türk firması vardı. Su Ürünleri sektörünü ise Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun (STG) temsil etti. STG standını Almatı Başkonsolosu Suphi Atan, Ticaret Ateşeleri Derviş Ender Öztürk ve Osman Elgün ziyaret etti. STG en yoğun katılım alan standlardan biri oldu. STG standında aşçı Sait Merdoloviç pişirdiği levrek, çipura ile füme alabalık ikramları büyük beğeni topladı. Fuarda STG aktif katılımcı ödülünü almaya hak kazandı, aynı zamanda STG’ye Almatı’nın sembolü elma hediye edildi.

     

    “Sadece İnşaat Sektöründe Değil Su Ürünleri İhracatında da İyi Olacağız”

     

    Kazakistan, dolar bazında BDT ülkeleri içinde-Rusya hariç- en yüksek kişi başı GSYİH ve aylık ücretlere sahip ülke olduğunu belirten ve günümüzde Kazak ekonomisinin olumlu gidişatı ve pazardaki gelişme paralelinde kalite ön plana çıkmaya başladığını vurgulayan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Ekonomide yaratılan katma değerin büyük bir bölümü petrol sektöründen kaynaklanmaktadır. Petrol üretimi ülkenin batısındaki Hazar Denizi’ne yakın bölgelerde yoğunlaşmıştır. Ağır sanayi sektörü ülkenin kuzeyinde konumlanmış olup, bu bölgede nüfusun çoğunluğunu Ruslar oluşturmaktadır. Kazakistan müteahhitlikte çok iyi olduğumuz bir ülke, bunu su ürünleri ihracatına da yansıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

     

    Kazakistan’a Yapılan Su Ürünleri İhracatı Yüzde 186 Arttı

     

    Fuar süresince özellikle levrek, çipura ve alabalığa ilginin olduğunu ifade eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Kazakistan pazarı, Türk su ürünleri için yüksek bir potansiyel teşkil ediyor. Geçen yıldan bu yana su ürünlerine olan ilginin ve bilinirliğin belirgin bir şekilde arttığını gözlemliyor, Kazakistan’a yapılan Türkiye geneli ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre (Ocak-Ekim) yüzde 186’lık artış yaşandığını görüyoruz. 2013 Ocak-Ekim döneminde Türkiye genelinden Kazakistan’a yapılan su ürünleri ihracatımız 246 bin dolar seviyesinde iken bu rakam 2014’ün aynı döneminde yüzde 186 artarak 820 bin dolara yükselmiştir. Ege İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre, Ege Bölgesi’nden 2013 yılının ilk 10 ayında Kazakistan’a 194 bin dolarlık su ürünleri  ihracatımız varken bu oran 2014’ün aynı döneminde yüzde 86,4 artmış ve su ürünleri ihracat rakamımız 451 bin dolara ulaşmıştır” şeklinde konuştu

     

     “Yeni Sinerji - Ortak Ekonomi Programı” Su Ürünleri Sektöründe Pozitif Etki Yaratacak

     

    Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye ve Kazakistan arasında oluşturulan “Yeni Sinerji - Ortak Ekonomi Programı”nın pozitif etkisinin tüm sektörlerde olduğu gibi su ürünleri sektöründe de görüleceğini belirterek “Ekonomik, ticari, bilimsel ve teknik işbirliğinin artırılması, mevcut işbirliği alanlarının yanı sıra yeni alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi, tarafların kamu ve özel sektörleri arasındaki etkileşiminin güçlendirilmesi ve öncelikli alanlarda yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi hedeflemektedir” dedi.

     

    Kızıltan şöyle devam etti: “Kazak sermayesinin Türkiye’ye olan ilgisinin artarak sürdüğünü söyleyebiliriz. Kazakistan’da, Türk müteahhitlerince bugüne kadar toplam 17,4 milyar dolar değerinde 400 proje üstlenilmiştir. Kazak firmalarının son yıllarda Türkiye’de başta petrol ve turizm sektörlerinde yaptıkları yatırımlar ise 705 milyon dolara ulaşmıştır. Ülkemizde halen 150’nin üzerinde Kazak sermayeli şirket mevcuttur. Türkiye, yüzde 50’nin üzerinde payla Kazak turistler için birinci destinasyon konumundadır. 2012 yılında Kazakistan’dan ülkemize 381 bin ziyaretçi gelmiştir. 2013 yılında ise 425 bin Kazakistan vatandaşı ülkemizi ziyaret etmiştir.“

    Kazakistan’da faaliyet gösteren yaklaşık 100 yatırımcı Türk firmasının gıda, petrol, ilaç-kimya sanayi, inşaat, otelcilik, sağlık ve savunma sanayi alanlarında yoğunlaşan yatırımlarının toplam tutarı 2,05 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Kızıltan, Türkiye’nin, sermaye miktarı açısından Kazakistan’daki 17. büyük yatırımcı konumunda olmakla birlikte enerji dışı sektörlerdeki yatırımlar açısından 4. sırada yer aldığını, STG olarak, dünyanın hemen her noktasında Türk su ürünlerinin bilinirliğini artırmaya ve yeni pazarlar bulmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi.