Aydın Şafak Gazetesi ilgili haberinde, sorumluluğun Aydın BŞB ve ASKİ’de olduğunu, şu kanun maddesiyle ispatlamıştı; Kanun şöyle diyordu: “5216 Sayılı Büyüksehir Kanunu'nun 7. maddesi (r) bendi; Su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek; DERELERİN ISLAHINI YAPMAK; kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlamak.”
YETKİ VE SORUMLULUK KİME AİT
Aydın BŞB asli sorumlusu olup inkar ettiği yasalar uyarınca İzmir'de belgelenmişti. İzmir'de bakanlık tarafından yapılan denetimlerde Körfez kirliliğinden İzmir BŞB-İZSU Genel Müdürlüğü sorumlu tutulmuştu.
Yapılan yasal denetimlerde derelerinin ıslah ve bakımı ile atıksuların yarattığı kirlilikten BŞB ve bağlı su-kanalizasyon genel müdürlülerinin sorumlu olduğu belirtilip idari para cezası kesilmiş, sorumlular hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.
İşte ilgili haber;
https://www.aydinsafak.com/haber/izsuya-suc-duyurusu-7456
Aydın BŞB ve ASKİ geçmişte özellikle Kuşadası içinden geçen derelere kendi tabelalarını asıp, ıslah ve temizliğinin kendileri tarafından yapıldığını açıklıyordu. Daha sonra ise tabelaları kaldırıp topu DSİ’ye atmaya başlandı. Hatta Aydın CHP İl Başkanı Hikmet Saatçi üzerinden yapılan açıklamada DSİ yerden yere vuruldu. Bu sayede gerçekler saptırılıp, İzmir'de olduğu gibi yargılanma korkusuyla halk ve devlet kurumları yanlış yönlendirilmeye çalışıldı.
Yasal olarak DSİ Ulusal sular ve Sulama Birliklerinin kontrolündeki sulama kanallarından sorumlu bulunuyor. Bunun haricindeki yerlerdeki arıtma tesisleri dahil yetki ve sorumluluk, BŞB ile Bağlı Su Kanalizasyon Genel Müdürlüklerinde. Ancak, Büyükşehir kendileri kaynak ve eleman eksikliğini göstererek, DSİ’den yardım isteyebiliyor.
Geçmiş dönemlerde DSİ’nin yetki alanında olmamasına rağmen Aydın'daki derelerin ıslahı ve temizliği, üreticilere de temiz su temin amacıyla DSİ tarafından, yapılan protokollerle gerçekleşmişti. İkizdere ve Sarıçay Barajları'nın da Aydın BŞB tarafından yapılması gerekiyordu. Seçim dönemlerinde davul çalıp baraj yapacağız diyen Aydın BŞB seçim sonrası yapılan protokollerle her iki barajın yapımını, DSİ Genel Müdürlüğü'ne devretmişti.
İkizdere Barajı yapıldıktan sonra sudan ucuz bir rakamla devlet tarafından Aydın BŞB-ASKİ’ye devredilmişti. Çerez parası gibi ödenmesi gereken paranın da yıllar boyu ödenmediği, haberlere konu olmuştu.
Yine Sarıçay Barajı’nın da Aydın BŞB tarafından yapılacağı söylenip, seçim sonrası yapılan protokol ile DSİ’ye devredilmişti. Bunun yanında Efeler ilçe sınırları içinde yapılacak yeni arıtma tesisi yatırımı da Aydın BŞB-ASKİ sorumluluğunda iken onu da beceremeyip, DSİ’ye protokol ile devretmişlerdi.
Tüm bu gerçeklikler ortadayken Aydın BŞB’nin halk tabiriyle pişkinlik derecesinde sorumluluğu DSİ’ye atıp halkı yanlış yönlendirmesi, Aydın yerel yönetiminde kabus gibi yıllar boyu çöken arıtılmamış zihniyetin dışa vurumu olarak yorumlanıyor.
Öte yandan Aydın il genelinde BŞB ve ASKİ tarafından 700 bin aboneden katı atık ücreti olarak alınan paraların nerelerde kullanıldığı sorusu, açıklığa kavuşturulmayı bekliyor. Milyarlarca liralık bütçesi olan ASKİ’nin barajların, dere bakımlarının, arıtmaların büyük oranda DSİ tarafından yapılmasına rağmen ne ilave çöp depone alanları, ne arıtmalar, ne diğer yatırımlarda bakım ve yeni yatırımlar yapmaması, bu devasa kaynakların nerelerde kullanıldığı sorusunun araştırılıp, halka paylaşımlası gerekliliğini ortaya koyuyor.
İŞTE AYDIN BŞB’NİN DERE BAKIMLARI BİZE AİT DEĞİL AÇIKLAMASINI YALANLAYAN KENDİ GÖRSELLERİ…