• Aydın’da AK Parti’nin çöküşü…

    AK Parti tabanında “Milletvekili Mustafa Savaş’ın listesi” diye anılan ve seçmen önüne konulan listenin Aydın’da başarılı olacağını kimse beklemesin. Sandıklar açıldığında AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayip Erdoğan Milletvekilliği seçim sonucunu ikiye katlayacak bir oya ulaşacaktır, ancak Mustafa Savaş’ın listesi bozguna uğrayacaktır.

    14:34:10 | 2018-05-28

    AK Parti Aydın’da yaptığı 27. Dönem Milletvekilliği sıralaması ile çöküş sürecini başlattı. Gerek teşkilatlardan gerekse AK Parti’ye bu güne kadar oy veren taban dediğimiz seçmen kitlesinden hazırlanan listeye tepkiler her geçen gün artıyor, teşkilat cadı kazanı gibi kaynıyor.

    Liste başını Mustafa Savaşın çektiği sıralama şöyle:

    Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz, Rıza Posacı, Ersin Esenlik, Ahmet Tarık Sarı, Seda Kanat, Yasemi Sarıçiçek…

    Bu listeyi Mustafa Savaş’ın hazırladığı yönünde düşünceler de ağırlık kazanıyor. Özellikle listenin 2. ve 3. sıralarına yerleştirilen Bekir Kuvvet Erim ile Metin Yavuz’a büyük tepki var. Bekir Kuvvet Erim’in İsabeyli Beldesi Belediye Başkanı iken “Resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak” suçlarını işlediği iddiası ile yargılanmış olması, bunun yanı sıra Nazilli’de “Asrın Davası” olarak bilinen yargılama dosyasında adının bulunduğunu bilmeyen yok. Yani sizin anlayacağınız sicili bozuk… Mustafa Savaş’ın toplumda karşılığı olmayan böyle bir ismi getirip 2. sıraya yerleştirmesi parti teşkilatlarında ve tabanında tepki ile karşılanıyor.

    3. Sıra adayı Metin Yavuz’u bizim anlatmamıza bile gerek yok çünkü son günlerde medyada FETÖ ile iltisakı anlatılmaya başlandı.

    4. Sıra Adayı Rıza Posacı ise çiftçi kesiminde sevilen bir isim. Onun da listede 4. sıraya yerleştirilmesi 24 Haziran seçimlerinin ardından yapılacak mahalli idareler seçiminde Efeler Belediye Başkan Adayı olarak hazırlandığını anlamak için kain olmaya gerek yok. Bu da Hüseyin Aksu gibi bir ismin önünü şimdiden kesmiştir.

    “Milletvekili Mustafa Savaş’ın listesi” diye anılan ve seçmen önüne konulan bu listenin Aydın’da başarılı olacağını kimse beklemesin. Sandıklar açıldığında AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayip Erdoğan Milletvekilliği seçim sonucunu ikiye katlayacak bir oya ulaşacaktır ancak Mustafa Savaş’ın listesi büyük oy kaybı yaşayarak bozguna uğrayacaktır.

    Neden derseniz?

    Birincisi AK Parti Muhafazakar-Demokrat bir partidir.

    Listede demokratlara yer verilmiş, muhafazakarlar göz ardı edilmiştir.

    Demokratlara yer verilirken bile adı sanı belirsiz, oy potansiyeli olmayan şaibeli isimler listeye yerleştirilmiştir. Hazırlanan bu liste ise hiç kimseyi memnun etmemiştir.

    Milletvekilliği başvurusu yapan aday adayları içinde yıllardır partinin yükünü taşımış, kahrını çekmiş Abdurrahman Öz, Hakan Çağlar Erürker, Fatih Gürer, Seda Sarıbaş, Ali Ertürk, Ramazan Şubaşı, Yalçın Pekgüzel, Haldun Haşmet Aysan, Metin Akar, Mustafa Uğurlu gibi isimlerle bir liste oluşturarak en az 4 milletvekilliğini kazanacak durumdaki AK Parti, kurşunu kendi ayağına sıkmıştır.

    Örneğin Ramazan Subaşı gibi bir isim bu listede mutlaka yer almalıydı. Aydın’da yaşayan 30 bin Muş’lu vatandaşın temsilcisi olan Ramazan Subaşı’nın listede yer verilmeyişi doğu kökenli oyların HDP’nin birinci sıra adayı Ferhat Tunç’a kaymasına neden olacak bir sonuç ortaya çıkaracaktır. AK Parti’den kayan bu oylar ise HDP’nin ilk kez Aydın’da 1 milletvekilliği kazanabileceğini işaret ediyor.

    Örneğin, Batı Bölgesi’nde hiçbir karşılığı olmayan Metin Yavuz yerine 2002 yılından bu yana partinin yükünü taşıyan Metin Akar, Söke’de sevilen bir isim olan Fatih Gürer listede yer almış olsaydı dengeler değişmez miydi?

    Ona keza Doğu bölgesinde Abdurrahman Öz, Ali Ertürk, Hakan Çağlar Erürker gibi isimlere yer verilseydi AK Parti şaha kalkmaz mıydı? 

    AK Parti’de kadın Kolları Başkanı olarak görev yapmış, çalmadık kapı, girmedik ev bırakmayan, kadınlar tarafından sevilen bir isim olan, Aydın BŞB’nin de Meclis Üyeliğini yapan bir Seda Sarıbaş’a neden listede yer verilmemiştir?

    Öte yandan Parti’nin kuruluşundan bu yana AK Parti’yi ayakta tutan bir isim olan Milletvekili Mehmet Erdem şimdi hazırlanan bu listenin önüne düşüp nasıl ağabeylik görevi yapacaktır? Kendini anlatmaktan bile aciz adayları Mehmet Erdem topluma anlatabilecek midir? “Kefili benim” diyebilecek midir?

    Aydın’da 24 Haziran seçimlerine doğru gidilirken görünen tablo şudur:

    AK Parti Mustafa Savaş’a endekslenmiştir. Tek adam Mustafa Savaş’tır.

    2002 yılındaki seçimlerde yüzde 19 oy alan Demokrat Parti’nin barajı geçemeyişi sonucu 4 milletvekilliği çıkaran AK Parti’nin 2004 yılındaki mahalli idareler seçiminde (il genel meclisi) yakaladığı % 31.3 oy oranını Mustafa Savaş’ın listesi yakalayabilecek midir? Yine 2004 yılındaki Belediye seçiminde İlhami Ortekin’i aday göstererek % 45.40 ile en yüksek oya ulaşan AK Parti kamuoyunun beklentilerine cevap veren düzgün bir liste yapılmış olsa Aydın’da oy patlaması yaşamaz mıydı?

    En son yapılan Kasım 2015 Milletvekilliği seçiminde 226 bin oyla % 33.84’ü yakalayan AK Parti bir tek Mustafa Savaş ile bu yükün altından kalkamaz. M. Sadık Atay’ın 1. sıra adayı yapıldığı Haziran seçimlerinde bile % 29.25 oy alan AK Parti, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde bu oy oranına bile ulaşamayacak bir milletvekilliği sıralaması yapmıştır. Çıkarabileceği en iyi vekil sayısı 2’dir.

    Mustafa Savaş’ın etrafında aklı başında kimse kalmamıştır.

    Seçim çalışmalarında yanında taşıdığı kişilere baktığımızda bunu rahat görebiliyoruz.

    Aydın'da toplumda sevilmeyen ve partisinden dışlanmış ne kadar tip varsa yanında ve peşinde geziyor. İş takipçisi, karı-kız işleri ile uğraşan ne kadar ayarsız varsa arkasında dolaşıyor..

    Böyle bir ekiple AK Parti Aydın’da tarihin en büyük yenilgisini alacaktır.

    Ancak aynı AK Parti Cumhurbaşkanlığı seçiminde Aydın’da Recep Tayip Erdoğan için alınabilecek en iyi oy için canla başla çalışacaktır.

    Sözün özü: AK Parti Aydın’da çöküş sürecine girmiştir…