• CANTEN KAYA: “BAŞARI İÇİN EĞİTİM ŞART”

    Körfez Dershanesi’nin düzenlediği eğitim seminerinde velilere seslenen Eğitimci Yazar Canten Kaya, Türkiye’nin okuduğunu algılamada 33 OECD ülkesi sıralamasında 32. sıraya gerilediğini söyledi.

    13:13:00 | 2013-12-06

     

    Başarılı bir nesil için azim, motivasyon, hedef belirleme, okuma ve sürekli çalışma azminin gerektiğini ifade eden Eğitimci Yazar Canten Kaya, “Şimdiki çocuk parka gidecek oyun oynayacak, yok öyle bir nesil. Bizim zamanımızda vardı. Parka gider top oynardık. Çelik çomak oynardık. Şimdi öyle bir şey yok. Yaşam sadece zevkten ibaret değil.  Çocuğumuz sürekli öğreniyorsa istikbali parlaktır. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için tekbir şeye ihtiyacımız var o da çocuklarımızın nitelikli birey olarak yetişmesi” dedi.

     

    Aydın’da düzenlenen seminerde dershane öğretmenleri ve velilere seslenen Eğitimci Yazar Canten Kaya, şimdiki çocukları anne babaların avuçta tutmakta zorlandığını söyledi.

     

    Okul dışında çocukların dershanelere gitmelerinin eğitimleri için önemine değinen Kaya, “Dershanelerdeki öğrenciler başarmak için motive olmuşlar. Başarıda motivasyon çok önemli. Benim oğlum liseye hazırlanıyor. Onu serbest bırakırsam vay halime, onu bilgisayar oyunlarından hiç kimse kurtaramaz. Şimdi çocukları avuçlarda tutmanın zor olduğu bir dönemdeyiz. Dikkat süresi şimdi çocuklarımızda 21 saniye. Konuşabileceği kelime de 141 karakter. Çocuklarımız dev potansiyeli olan bir tohum gibiler. Bu tohumun açığa çıkması için bahçıvanlara ihtiyaç vardır. Her tohumda ağaç olma potansiyeli olabilir ama her tohuma ağaç olmak nasip olmamaktadır. Öncelikle iyi bir bahçıvana, suya, toprağa güneşe ihtiyaç var.  Çocuklarımızın iyi bir ebeveyne, öğretmene, özgüvene motivasyona ihtiyacı var. Günümüz çocukları anne ve babasını çok dinlemiyor. Öğretmenini dinliyor. Dershane öğretmeni çocuklarımızın yaşam koçu gibi. Bu nesli öğretmenler, veliler beraber tamir edeceğiz.  Evde aile çocuklara örnek olmak için kitap okumalı. Okumaz ise beynimizin soruları çözebilecek alanları daralmakta. Bir veli olarak dershaneye ihtiyaç duyuyorum” diye konuştu.

     

    Çocuğunun birileri tarafından takip edilmesi yaşam koçluğu yapması ve bunun karşılığında ücret almasının doğal olduğunu ifade eden Kaya, “Dershaneler ve öğretmenleri için rantçı kelimesine üzüldüm. Dershaneci öğretmenler için bunu kabul etmiyorum. Herkes bir iş yapar ve bunun karşılığında ücret alır. Her birimiz maaş alıyoruz. Nasıl biz maaş alanlara rantçı diyemezsek dershane öğretmenimize bunu diyemeyiz. Bakanımız, başbakanımız, milletvekilimiz de maaş alıyor. Tabi ki alacaklar.  Biz onlara rantçı demiyoruz. Ama bir öğretmene kim olursa olsun böyle bir kelime hiç olmamıştır. Başbakanın buradaki politikasında yanlış bilgilendirme var. Ben başbakanı seviyorum. Sistemde bakın çocuklarımız yıllarca okula gidiyorlar ama şakır şakır İngilizce konuşan, matematik sorularını çözen yok. Ama bu sistemde bana dershaneler soluk aldırıyor. Dershaneler kapanırsa bir yıldan fazla sürmez patlar bu politika. Dershaneleri kapatsalar da en geç bir yıl sonra geri dönülür.  Sistem reddetti mi hiçbir şey orada durmaz. Her şey insanın doğasına uygun olmalı mantığına yatmalı” şeklinde konuştu.

     

    HABER: OSMAN AKÇAY