Litera ardından Hakan Olkaç'ın hüküm giydiği görevi kötüye kullanma suçlarına rağmen Aydın BŞB tarafından soruşturma yapılıp ceza verilmeyişinin, Özlem Çerçioğlu'nu da sorumluluk altına soktuğunu ve yasaları uygulamadığı için Çerçioğlu'nun da yargılanması gerektiğine işaret eden Gölge Bürokrat'ın yazısı şöyle:
Litera birleştirilmiş dava dosyasının ikinci bölümünü açalım.
Litera şirketi kimindir?
Litera firması Bursa CHP eski İl Başkanı ve şu an Bursa Nilüfer İlçesi Belediye Başkanı Şadi Özdemir'e aittir.
O da Aydın’daki Ağır Ceza dosyasında sanık durumundadır.
Bu firma geçen yazımda belirttiğim gibi Aydın BŞB ASKİ Genel Müdürlüğü'nden Litera 1-2-3-4 olarak dört adet yazılım ve donanım işi almıştır.
Bu adrese teslim alımlar pazarlık usulü yöntemiyle alınması için hazırlanan gerekçe raporuna, o dönem ve hala ASKİ’de düz işçi olarak çalışan, konusunda her hangi bir eğitimi ve yetkisi bulunmayan Ozan Çavuşoğlu bilgi işlem yetkilisi, Hakan Olkaç ise dönemin Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili olarak imza atmışlardır.
Vurguladığımız gibi Ozan Çavuşoğlu'nun gerekçe raporuna bilgi işlem yetkilisi olarak eğitimi ve memuriyet yetkisi olmadan imza atması, yasalar uyarınca doğrudan suçun sübut bulmasıdır.
Bu iş burada kalmamış, pazarlık yönetmiyle davet usulü yapılan firma davet edilen firmalar arasında o dönem hali hazırda hizmet vermekte olan SAMPAŞ firması, kasıtlı olarak çağırılmamıştır.
İhaleye davet edilen üç firmadan ikisi, Bursa firmasıdır.
İhalenin yaklaşık maliyetinin hesaplanma işinde, piyasa araştırma görevlileri arasında yine Ozan Çavuşoğlu yer almıştır.
Ozan Çavuşoğlu listeyi bu kez düz işçi sıfatıyla imzalamış, yaklaşık maliyeti belirleyen kişi olarak da evrakları imzalamıştır. Bununla da kalınmamış, Hakan Olkaç ile birlikte belirledikleri ihaleye davet edilecek firmalara İdare Yetkilisi ve İhale Komisyon Başkanı olarak ihaleye katılacak firmalara, tarih-saat ve son teklif verme yazısı Ozan Çavuşoğlu tarafından çıkarılmıştır.
Sonuç olarak ihaleler eski Bursa İl Başkanı, günümüzün Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'in firmasına bırakılmıştır. Bu firmanın çözüm ortağının kim olduğunu ise, Aydın BŞB’de herkes bilmektedir.
Aydın 1. Ağır Ceza Mehkemesi'nde yargılamaları süren dava iddianamesinde ve bilirkişi raporlarında Ozan Çavuşoğlu ile Hakan Olkaç'ın “ihaleye fesat suçunu” beraber işledikleri belirtilirken Hakan Olkaç'ın yargılanacak sanıklar arasında adının unutulup dava dışı kalması, sehven yapılan ve düzeltileceğine inandığımız bir hatadır.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince, harcama ve ihale yetkililerinin sorumlu olduğu açıktır.
Söz konusu davada Özlem Çerçioğlu başta ihale komisyon üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, muhasebe yetkilisi, piyasa araştırma görevlileri yargılanmakta iken, ihale yetkilisi olan ve yukarıda bahsi geçen eylemleri gerçekleştiren ayrıca 5018 sayılı yasa gereği sorumlu olan Hakan Olkaç'ın bu davaya dahil edilmesi gerekli olup, mahkemenin de bu doğrultuda karar alıp sehven yapılan hatayı düzelterek Hakan Olkaç'ı davaya dahil edeceğine, inancımız tamdır.
Daha önceki yazımda da belirttiğim üzere 2560 sayılı kanun gereğince ASKİ (Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü'nün Yönetim Kurulu Başkanı, Aydın BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu'dur. Bu nedenle ihalelerden sorumlu birinci kişidir.
5018 sayılı yasa uyarınca harcama ve ihale yetkilisi de sorumludur. Bu kişi de Hakan Olkaç'dır. Kendisi iki kez, zincirleme görevi kötüye kullanmaktan bir yıl üzeri ceza almış kişidir. Yukarıda vurguladığımız üzere iddianamede adı ihaleye fesat suçu karıştırmakla değerlendirilmiş olmasına rağmen sehven sanıklar arasında adı unutulması hatasının giderilip, Hakan Olkaç'ın eylemlerinden sorumlu sanık olarak davaya dahil edileceğine can-ı yürekten inanmaya devam ediyoruz.
Yukarıda örnek olarak bahsetmiş olduğum alımda olaylara dahil olan kişilerin hep aynı kişiler olduğu açıktır. Bu kişilerin kimlerle kimlerle ilişkili ve yakın oldukları hususunda takdir sizlerindir. Ayrıca Hakan Olkaç'ın iki kez zincirleme görevi kullanmaktan bir yıl üzeri ceza aldığı, bu cezaların kesinleştiği de açıktır. İdare bu kişi hakkında gereğini yapma zorundadır. Fiilin işlenmesi ardından iki yıl geçmesi sonrası işlem yapılamaz gibi kanun dışı bazı mazeretler yaydıklarını duyuyorum. Bunu konuşanlar bu sürenin fiilin işlenildiğinin disiplin amiri tarafından öğrenildiği tarihten başlayacağını bilmiyorlar mı?
7068 sayılı kanunun zaman aşımı başlıklı 29. maddesinde bu çok açıktır.
Ayrıca 657 sayılı kanunun 125. maddesinde sayılan fiilleri işleyenler hakkında, bu fiillerin işlenildiğinin disiplin amirince öğrenildiği andan itibaren soruşturma başlatılması ve kanunda geçen yaptırımların uygulanması gerektiği vurgulanmıştır.
Burada Hakan Olkaç'ın disiplin amiri, Aydın BŞB Başkanı ve ASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Çerçioğlu olduğu, kanunlar gereği açıktır.
Özlem Çerçioğlu bu fiillerin işlendiğini öğrenmiş midir?
Öğrendiyse ne zaman öğrenmiştir? (Ki mahkemeler iddianame ve duruşma tutanaklarını ilgili kurumlara yollarlar.)
Öğrendi ise bu zincirleme görevi kötüye kullanma suçları hakkında neden idari işlem başlatmamıştır?
Şahsi kanaatim Sayın Özlem Çerçioğlu'nun bilgisi olmamıştır.
Şimdi ise öğrenmiş bulunmaktadır.
Bu nedenle soruşturmayı açıp gereğini yapacağı kanaatini taşımaktayım.
Sağlıcakla kalın, tüm okurlarımıza iyi günler diliyorum...