• Sakat tohumlar üreticinin başını yaktı!

    Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık Pamuk Üreticilerine mağduriyet yaşattı. Söke ovasında binlerce dekar alanda Maya 81 adlı pamuk tohumunu tarlasına eken yüzlerce pamuk çiftçisi tarlada sözkonusu tohumun sağlam çıkmayışı veya sakat çıkması sebebiyle ekili pamuk arazilerini bozmak zorunda kaldı.

    08:44:48 | 2024-05-10

    Maya 81 isimli tohumu piyasaya süren kişinin Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık olduğu ortaya çıktı. Bertan Balçık 6 Nisan 2024 tarihinde “Panik yapmayın sakin olun lütfen Pamuk Tohumları geldi” şeklinde yaptığı paylaşımında kendi teşekkülü MAYA81 isimli tohumun reklamını yapmıştı. Oysaki Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı olmasına rağmen çiftçiye sakat olan bu tohumları satan Bertan Balçık Söke Ovası’nda pamuk üreticisinin hem mağduriyetine sebep olduğu hem de milyonlarca lira zarar ettirdiği ortaya çıktı.

    UPK Başkanı Bertan Balçık’ın Maya 81 isimli pamuk tohumu, üreticinin başını yaktı.

    Bertan Balçık Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı sıfatını kullanarak aracı olarak kullandığı kişiler ile birlikte bu tohumu sadece Söke ovasında değil Diyarbakır, Şanlıurfa ve Türkiye’nin birçok yerine pazarladığı öğrenildi..

    Zararlarının giderilmesi için Ziraat Odaları,Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nı, İl-İlçe Tarım Müdürlükleri ve  yetkilileri göreve davet eden üreticiler,

    ŞÖYLE DEDİLER

    “Denetim yok, bir şey yok, millet para kazanacak diye çiftçiler deney faresi oluyor.”

    “Konu ile alakalı firmadan acil açıklama bekliyoruz.”

    “Bu tohuma nasıl sertifika veriyorlar?”

    “Geçen seneki Maya’lar belki başka tohumdu bilen mi var denetleyen mi var”

    “Mazot, tohum, işçilik zararlarımızı kim karşılayacak?”

    “Pamuk konseyi başkanı olan zat Pamuk üreticisini neden mağdur ediyor?”

    “Yazık bize, Firma yetkililerinden çözüm bekliyoruz.”

    Sökeli Pamuk üreticileri tohum yüzünden büyük zarara uğradıklarını da kaydederken, “Emeklerimiz de, milli servetimiz de boşa gitti” şeklinde yorumlarda bulunurken Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık konuya ve mağduriyetlere ilişkin sessizliğe büründü.

    KANUN NE DİYOR?

    İlçe Tarım müdürlükleri nezdinde şikayette bulunup zararının tespit edilebilmesini isteme hakları olan çiftçilerin zararlarını tazmin edebilmek amacıyla dava açma hakları da bulunuyor. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, kusurlu tohum ekip çiftçiyi mağdur eden tohum firmalarının zararı ödemeleri gerektiğine hükmediyor. Kanunda, “Fiillerinin ayrıca suç sayılma hâli saklı kalmak üzere, zarara neden olan kusurlu tohumluğu üreten, satan, dağıtan, ithal eden veya başka şekilde piyasaya süren gerçek veya tüzel kişiler, meydana gelen zararı müteselsilen tazmin etmekle yükümlüdür” hükmü yer alıyor.

    Ulusal Pamuk Konseyi Bertan Balçık’ın mağdur olan çiftçilerin zararını giderip gidermeyeceği, açıklama yapıp yapmayacağı, yapacaksa nasıl bir açıklama yaparak işin içinden çıkacağı kafalarda  soru işareti bırakıyor.

    SOSYAL MEDYA YORUMLARI