Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi’nin olağan mali genel kurulunda Başkan İsmail Özer ve yönetim kurulunun faaliyetleri, ortakların oy birliğiyle ibra edildi. Ortakların geniş katılım sağladığı kongrede konuşan Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, “Bu yıl sezonda verim kaybı ve uluslararası borsalarda uygulanan olumsuz fiyat politikasına rağmen 27 milyon 500 bin kilogram pamuk alımında bulunduk” dedi.
Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi’nin Söke TARİŞ Merkez Tesisleri’nde gerçekleşen mali olağan genel kurulu toplantısına üretici ortaklar akın etti. Divan Başkanlığına ortakların oy birliğiyle Avukat Ali Kaan Akın, katip üye olarak birlik delegeleri Mesut Üstbaş ile Mustafa Balıkçı’nın seçildiği kongrede birlik beraberlik mesajları veren Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Özer, gelinen noktada kooperatif olarak piyasada belirleyici rol üstlendiklerini kaydederek, “Biz kooperatif olarak kurumsal olduğumuz için her işimizi mevzuata uygun yapmak durumundayız. Bununla birlikte piyasayı da regüle etmek zorundayız. Kooperatif olarak piyasayı belirleme noktasında Türkiye'de nam saldık. Söke TARİŞ pamuk fiyatı açıklamadan kimse yerinden kıpırdamıyor” dedi.
“KOOPERATİFLERE DEVLET DESTEKLEMESİ GEREKİYOR”
Söke’de pamuk üreticisine hizmet eden bir tarım satış kooperatifi olduklarını belirten Başkan Özer, “Bu yıl depolarımıza 27 milyon 500 bin kilogram kütlü pamuk iştirak etti. Bunun da yüzde doksanını işlemiş bulunmaktayız. Hedefimiz bu sezon 40 milyon kilogramdı ancak verimin düşük olması ve fiyat politikası bizi hayal kırıklığına uğrattı. Fiyat politikası keşke bizim elimizde olsaydı ancak bu elimizde değil. Bu noktada Devletten kooperatiflere sübvanseli destekleme modeli sunulmuş olsa çok daha farklı şekilde elimizi güçlendirecek ama halihazırda böyle bir model söz konusu değil” dedi.
“TESİSİMİZ TÜRKİYE’DE BİR İLK OLDU”
“Kalitemizi koruyarak ayakta durabiliyoruz. Bizim kooperatif olarak yegane amacımız üreticilerimizi her zaman desteklemek ve piyasayı regüle etmektir” diyen Başkan Özerşunları kaydetti:
“Gerçekten uzun vadede yapmış olduğumuz çalışmalardan dolayı kooperatifimizi her geçen yıl üst seviyelere taşımaktayız.Yıl içerisinde Söke Merkez’de bulunan Rotabar tesislerimize güneş enerjisi paneli ve Sarıkemer’deki tesisimize Sawgin tesisi kurulacağını söylemiştik. Allah’a çok şükür Sawgin tesisimizle ilgili sözümüzü başarıyla yerine getirdik ve çalışmaya başladı. Şu anda bu tesisimiz Türkiye’de bir örnek oldu. Bunun fizibilite çalışmasını önceden de iyi yaptık. Teknik açıdan bize bilgi sağlayan ekibimizle Amerikan malı bir Sawgin tesisi kurduk. Saatte 30 bin prese kapasiteli bu tesisimiz bizi çok uzun vadede daha da ileriye götürecek bir tesis oldu. Güneş panelinde de tüm işlemlerimizi tamamladık. TEİAŞ ve AYDEM tarafından trafo yetersiz geldiği için projeye başlayamadık. Trafoya ilave tesis yapılınca bu projemizi de devreye alacağız.”
24 gündem maddesinin görüşülerek oy birliğiyle karara bağlanan genel kurulda, 2023/2024 iş yılı yönetim kurulu faaliyet raporu, finansal tabloları ve denetim raporunun okunmasının ardından aynı yıla ait 2023/2024 iş yılı finansal tabloları da ibra edildi.
Kooperatifin 2024-2025 iş yılının çalışma politika ve stratejilerinin belirlendiği genel kurulda tüm maddeler oy birliğiyle kararlaştırılırken, Başkan Özer ve yönetim kurulu üyeleri genel kurula katılan ortaklara tek tek teşekkür etti.