• TOBB’A “AYDIN İNCİRİ” DAMGASI..

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünlerin Pazarlanması Eğitimi’nde iyi uygulama örneği olarak seçilen “Aydın İnciri” Aydın Ticaret Odası Genel Sekreteri İlknur Kabasakal tarafından anlatıldı.

    04:11:08 | 2016-03-14

     

    Türkiye’nin dört bir yanından gelen oda ve borsa temsilcilerine coğrafi işaretli ürünlerin pazarlanmasına yönelik verilen eğitimde AYTO Genel Sekreteri İlknur Kabasakal’ın yanı sıra Türk Patent Enstitüsü, Metro Grup yetkilileri ve akademisyenler katıldı.

     

    TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Pazarlanması Eğitimi’nin açılışında yaptığı konuşmada, bu eğitimi ulusal coğrafi işaret stratejisi belgesi ve eylem planı kapsamında düzenlediklerini söyledi.  Kaliteli bir malın satılamadığı, tüketici ile buluşturulamadığında işin yarım yapıldığını belirten Karakuş, TOBB ve oda-borsalar olarak coğrafi işaretli ürünlerle yakından ilgilendiklerini ifade etti.

     

    Coğrafi işaretli ürünler için sürdürülebilir bir sistem oluşturulması gerektiğine değinen Karakuş, “Coğrafi işaretli ürünlerin standartlara uygun şekilde üretimini sağladıktan sonra, etkin bir şekilde pazarlamasını da sağlamamız gerekiyor. Öte yandan tüketicilerin coğrafi işaretli ürünler hakkında farkındalığını da artırmamız gerekiyor. Coğrafi işaretli ürünlerin geçmişten bu yana gelen bir kültür mirası olduğunu, standartlara göre üretildiğini, denetimden geçtiğini tüketiciye anlatmamız gerekiyor. Böylelikle coğrafi işaretli ürünlerin hem daha çok tercih edilmesini hem de daha çok üretilmesini sağlamış olacağız” dedi. Karakuş ayrıca, ürünlerin logo ve ambalajının görselliğinin artırılması, kitlelere yayılacak şekilde tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin önemine de değindi.

     

    2 gün süren eğitimde, Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı tanıtımı, Coğrafi işaretli Ürünlerin Pazarlanması, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Satışı, Metro Grup’un Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi v.b. konulara yer verildi.

     

     

    Eğitimin son bölümünde iyi uygulama örneği olarak “Aydın İnciri”ni anlatan AYTO Genel Sekreteri İlknur Kabasakal, Aydın İnciri coğrafi işareti süreci hakkında bilgi verildi. Kabasakal, 2003 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvurudan 17 Şubat 2016’da gerçekleşen Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline kadar yapılan tüm çalışmalardan söz etti.

     

    “İNCİR GÖZBEBEĞİMİZ..”

     

    Yılda ortalama 75 bin ton üretilen Aydın İnciri’nin % 85’inin Dünya’ya Aydın’dan ihraç edildiğini ifade eden Kabasakal, “Gözümüz geri kalan yüzde 15’lik kısımda, biz bu yüzde 15’lik kısmı da ihraç etmek istiyoruz. İncir bizim gözbebeğimiz” dedi.

     

    İlknur Kabasakal, “Aydın İnciri” Coğrafi İşaretinin pazarlanmasına yönelik 3 aşamada çalışmalar yaptıklarını kaydederken, “Aydın İnciri coğrafi işaretinin pazarlanmasına yönelik olarak bilgilendirme, benimsetme ve teşvik etme olarak 3 aşama da çalıştık. İncir üreticisi, incir tüccarı ve incir ihracatçılarımızla eğitimler düzenledik. Coğrafi işareti benimsetmek adına ürünümüz için çalışmalar yaptık ve coğrafi işareti kullanan üyelerimizi de teşvik etmek için plaket ile ödüllendirdik” diye konuştu.

     

    Aydın İnciri’nin konuşulduğu her yerde Aydın Ticaret Odası olarak yer aldıklarını ifade eden Kabasakal, son olarak Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi” tebliği kapsamında kuru incir sektörüne yönelik Aydın’ın ilk URGE Projesi’ni hayata geçirdiklerini, projeye katılan üyelerin ihtiyaç analizlerinin tamamlandığını söyledi.

     

    Kabasakal son olarak 17 Şubat 2016 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanan “Aydın İnciri” AB tescili hakkında katılımcılara bilgi verdi. Süreçteki tecrübelerini paylaşan Kabasakal, 2011 yılında yapılan ilk başvurunun geçersiz sayıldığını belirterek 2. Başvurunun 2013 yılında yapıldığını ifade etti. Kabasakal, “Avrupa Birliği tescilimiz 17 Şubat 2016 tarihinde gerçekleşti. Türkiye’de Gaziantep Baklavası’ndan sonra coğrafi işaretli ikinci Türk ürünü ‘Aydın İnciri’ oldu. Gaziantep Baklavası mahreç işaretli, Aydın İnciri menşe işaretli ürün olması sebebiyle kendimizi ilklerden sayıyoruz.   Avrupa Birliği tescil süreci hakkında ne zaman isterseniz beni arayıp bilgi alabilirsiniz” diye konuştu.