• UPK Başkanı Bertan Balçık’a tepkiler sürüyor

    MAYA 81 TEPKİSİ GİDEREK BÜYÜYOR… Aydın’ın Söke ilçesinde pamuk ekim dönemi ile birlikte Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık’ın Pamuk Üreticilerine yaşattığı mağduriyet birinci gündem maddesini oluşturdu. Söke ovasında binlerce dekar alanda ekilen Maya 81 adlı pamuk tohumunun sakat çıkması yüzlerce pamuk çiftçisini ekili pamuk arazilerini bozmak zorunda bıraktı.

    09:43:10 | 2024-05-15

    Geçtiğimiz sezon “randıman vurgunu” iddialarına adı karışan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık’ın Maya 81 isimli pamuk tohumunun çiftçilere yaşattığı mağduriyet büyük tepkilere neden oluyor.

    Hatırlanacağı üzere geçmiş dönemde de Bertan Balçık pamuk hasadıyla birlikte bazı çırçır fabrikalarında randımanı düşük gösterilerek üreticiye daha az ödeme yapıldığı iddiaları ile gündeme gelmişti.

    Pamuk sektörüne örnek olması gereken Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balçık’ın bu yıl çiftçilere sattığı Maya 81 isimli tohumun sakat çıkması çiftçileri ekonomik yönden krize soktuğu iddiaları ayyuka çıkarken sosyal medya hesaplarından görüşlerini beyan eden pamuk üreticisi çiftçiler firmanın Bakanlık tarafından denetlenmesini talep ettiler.

    Çiftçiler isyanlarını gazetemiz aracılığı ile dile getirirken Ulusal Pamuk konseyi Başkanı Bertan Balçık’tan her hangi bir açıklama yapılmadı.

    Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı olmasına rağmen çiftçiye sakat tohumları satan Bertan Balçık Söke Ovası’nda pamuk üreticisinin hem mağduriyetine sebep oldu hem de milyonlarca lira zarar ettirdiği dile getirildi.

    PAMUK ALIMINDA OYNANAN OYUN

    Söke’de geçtiğimiz pamuk hasadı sezonunda aralarında UPK Başkanı Bertan Balçık’a ait çırçır fabrikasının da bulunduğu bazı işletmelerde randıman makinesinin kurutma ünitesine yerleştirilen akıllı cıvata sayesinde pamuk randımanının düşük gösterildiği iddiaları dillendirilmişti. Söke’de olayın canlı şahidi çiftçilerin de doğruladığı iddialar sonrasında, diğer çırçır fabrikalarına örnek teşkil etmesi gereken UPK Başkanı Balçık’ın geçtiğimiz yıllarda fabrikasında gerçekleşen olay nedeniyle ticari itibar kaybına uğradığı ileri sürülürken, bölgede pamuğun senelerdir bazı çırçır işletmelerinde de bu sayede normal değerinden daha aşağıda alınması tepkileri de beraberinde getirmişti.

    Üreticilerin iddialarına göre, geçtiğimiz yıllarda Bertan Balçık’a ait çırçır fabrikasında bulunan randıman makinesinin kurutma ünitesindeki perçinler sökülerek takılan akıllı civata sayesinde yapılan düşük randıman ayarıyla normalde örneğin 43 olması gereken randıman oranının 40 olarak gösterildiği ve pamuğun böylelikle değerinden daha aşağıya alındığına dikkat çekilmişti. Söz konusu iddialara ise Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık’ın cevap vermeyişi manidar bulunmuştu.

    Bu yıl Maya 81 isimli sakat pamuk tohumunu üreticilere satan Bertan Balçık’ın zararların giderilmesi konusunda sessiz kalması “suçun ikrarı” olarak değerlendirilirken, pamuk üreticinin deney faresi gibi kullanıldığı iddia ediliyor. Pamuk üreticileri sakat tohumlara sertifikaların kimler tarafından verildiği sorgulanırken zararlarının giderilmesi konusunda da Ziraat Odaları, Tarım ve Orman Bakanlığı, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri yetkililerini göreve davet ediyorlar.